GLENide lähetusi korraldab Arengukoostöö Ümarlaud ja rahastab Välisministeerium.

esmaspäev, 28. juuli 2014

Sigade farm kogukonnale

            Kuna matusele ma siiski minna ei saanud, kirjeldan veidi lähemalt ühte päris huvitavat Green Camerooni projekti.
Kolm põrsakest 

Nagu varem mainitud, tegeleb see organisatsioon väga mitme erineva projektiga. Kuna reedel käisin natukene Masangoga ringi, sain rohkem tuttavaks Kogukonna Sigade Farmi projektiga (mitte ajada segi Loomade farmiga).
            Iseenesest on tegu üsna mahuka ettevõtmisega, mille läbiviimisega näeb Masango päris palju vaeva. Nimelt, lisaks keskkonnasäästmisele tegeleb Green Cameroon võimaluste piires ka kogukondliku elu arendamisega, nii et sigade farmi projekt on sellega seotud.
            Nimelt, selle aasta mais ehitati Austraalia valitsuse rahastamise abiga väike sigala, kus kasvatatakse sigu, mida hiljem anda tasuta kogukonnas puudust kannatavatele inimestele (üksikemad, lesed, töötud noored ja orvud). Lisaks käib projektiga kaasas ka koolitus kuidas sigu jätkusuutlikult kasvatada ja nende abil elatist teenida. Eesmärk on, et inimesed saaksid üsna lihtsalt hakata ise tegelema pisikese seafarmiga, mis oleks nii sissetuleku allikas kui ka vahend inimeste ärgitamiseks ise midagi ära teha, et enda olukorda parandada. Juba praegu on sea-ootejärjekorras üle 20 inimese, aga kuna sigala suurus ja sigade tootlikkus on piiratud, pole kuigi kerge nõudlust rahuldada. Sigu on farmis hetkel 16. Üks emistest on tiine.
            Seafarmi sõnnikut aga saab päris edukalt kasutada väetiseks. Ent paraku, kohalikud inimesed on oma juurtest juba nii kaugele jõudnud, et usuvad välismaiste tehisväetiste üleolekusse kohalike ja looduslike väetiste suhtes.
            Senimaani peab Masango ise seafarmil pidevalt silma peal hoidma ja tegevust organiseerima. Sest kohalikel on nõme komme võimalusel midagi endale kõrvale panna (nagu nõukogude eestiski, mis kuulub kõigile, ei kuulu kellelegi). Näiteks, kui Masango annab kohalikule raha seasööda ostmiseks, paneb ostja sellest veerandi endale kõrvale, ise seda täiesti normaalseks teguviisiks pidades. Seetõttu käibki Masango ise seasööta ostmas. Samuti peab ta pidevalt käima vaatamas, et sealatreid korralikult hooldatakse.

            Tuleviku plaan on, et kui kohalikud inimesed muutuvad piisavalt usaldusväärseks ise seda programmi vedama, saab selle üle anda kogukonnale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar